466x390

Što je to osjetljiva koža?

Osjetljiva koža podložnija je agresivnim vanjskim utjecajima, a karakterizira je prekomjerna reakcija na faktore koji se inače dobro podnose.

Neki znakovi, više ili manje izraženi, upućuju na osjetljivost: koža zateže, grije se, žari ili svrbi. Stoga je neophodno odabrati posebna sredstva za njegu koja će umiriti epidermu.

Više od 68% žena ima osjetljivu kožu. Reaktivnija koža iscrpljuje se u samoobrani od vanjskih nepovoljnih utjecaja: njezina barijerna funkcija slabi, što potom potiče pojavu osjetljivosti kože. Taj je fenomen posljedica hiperaktivacije živčanog sustava koji potiču kožne stanice. To uzrokuje staničnu upalu: krvne se žile šire i stvaraju osjećaj neugode. Reaktivnost kože je stoga pojačana: koža postaje osjetljiva, netolerantna i uzrokuje osjećaj bockanja, prekomjernog zagrijavanja, trnaca ili svrbeža.

Koža je osjetljivija na agresivne vanjske utjecaje, UV zračenja ili promjene temperature koji mogu potaknuti iritaciju kože. Neki kozmetički proizvodi, stres ili hormonalna neravnoteža također mogu uzrokovati tu pojavu.

Razumjeti osjetljivu kožu

Pojava hipersenzibilnosti kože posljedica je smanjenja njezina praga tolerancije (što je koža osjetljivija, slabiji je njezin prag tolerancije). Epiderma osjetljive kože prije svega predstavlja oslabljenu barijernu funkciju – što je uzrok hipersenzibilnosti.

S fiziološkog gledišta, osjetljivu i netolerantnu kožu također karakterizira prekomjerna proizvodnja slobodnih radikala (molekula koje potiču oksidaciju kožnih stanica), što je povezano s neuobičajeno velikim lučenjem citokina, molekula koje potiču upalu.

To nadalje potiče dehidraciju kože kao i penetraciju potencijalno iritantnih agensa. Koža naposljetku postaje netolerantna.

Uzroci osjetljive kože

Više je vrsta suhe kože. Navest ćemo različite uzroke koji potiču njezin nastanak:

Okolina
Vjetar, suhoća, hladnoća ili zagađenje mogu uzrokovati trnce ili žarenje kože.

Ulja
Kožnu reakciju može potaknuti nanošenje elementa koji sadrži sastojak koji koža loše podnosi, primjerice kalcija.

Atopijski dermitis
Koža koja je sklona ekcemima podložna je i hiperreaktivnosti epiderme. U tom slučaju, isušenost kože postaje vrlo izražena: koža je sve vrijeme osjetljiva, što uzrokuje intenzivan svrbež i crvenilo.

Jeste li znali?

Kako biste dobro zaštitili osjetljivu kožu, upotrijebite umirujuće, zaštitne kreme koje reguliraju mikrocirkulaciju. Njima se izbjegava rizik od iritacije kože i regulira udio vode u koži kako bi je se održalo hidriranom. Po danu se odlučite za dnevnu kremu s optimalnom tolerancijom. Prije spavanja, nanesite kremu bogatu masnim kiselinama kao što je ona s ekstraktom zobi ili glicerinom kako bi se ubrzao proces obnove kože.

Istina/zabluda

Osjetljiva koža ne podnosi šminku?

Zabluda.
Na tržištu su dostupni proizvodi za ljepotu namijenjeni osjetljivoj koži, kao što je mineralni puder. Lagan i prirodan, mineralni puder dobra je alternativa klasičnoj podlozi jer obično ne sadrži konzervanse i druge sintetičke sastojke koji mogu naškoditi osjetljivoj koži.

Proizvodi koje preporučuje dermatologinja Catherine Braeken

Bez obzira na to je li vaša koža miješana, masna, suha ili jako suha, osjetljiva se koža svakodnevno njeguje na sljedeći način:

  • Lice perite umirujućim sredstvom s optimalnom tolerancijom: bez parabena i hipoalergena, poput umirujuće vodice za čišćenje Mixa, na bazi ružinog ekstrakta, koja istoga trena osjetljivu i reaktivnu kožu umiruje i osvježava.
  • Jednom do dvaput na dan nježno nanosite kremu s optimalnom tolerancijom.