466x390

Nježna bebina koža

Bebina je koža nježna i tanka i samim time mnogo osjetljivija nego koža odraslih osoba. Ako je loše zaštićena od grubih vanjskih utjecaja, mnogo se lakše isušuje i nadražuje. Stoga vaša beba svakodnevno treba njegu koja je posebno prilagođena njezinoj nježnoj koži…

Svaka peta majka tvrdi da njezina beba ima suhu do jako suhu kožu, a razlog tome je sljedeći: bebina je koža tanja od kože djeteta ili odrasle osobe. Njezini površinski slojevi su 20 do 30% tanji. Ako je lošije zaštićena (zato što je hidrolipidni film slab), koža brže dehidrira (kseroza ili suhoća kože, ispucanost) te postaje nadražena (crvenilo).


 

Koje su značajke bebine kože?

Bebina koža sadrži manje masnoće i ima nisku razinu melanina. To se objašnjava biološki: "barijerna" funkcija bebine kože nije sazrela što uzrokuje neprestani gubitak vode. Stoga je i koža poroznija na kemijske molekule (ftalati, paraben, fenoksietanol) koje mnogo lakše prolaze kroz gornje slojeve epiderme i prodiru u ostala tkiva.

Što kožu moje bebe čini suhom/osjetljivom?

  • Suhoća kože može biti povezana s prekomjernom količinom proizvoda za njegu, prečestim pranjem proizvodima neprilagođenim bebama ili preagresivnim sredstvima: takvi proizvodi razbijaju koheziju staničnih slojeva. Većina proizvoda za kupanje za odrasle nije prikladna za bebe.
  • Preduga izloženost vodi jednako tako potiče isušivanje kože. Zato treba ograničiti trajanje bebine kupke.

Kako pravilno hidrirati bebinu kožu?

Bebina koža više apsorbira i akumulira kemijske agense. Otuda i kreće potreba za isključivom uporabom proizvoda posebno formuliranih za bebe, svojim sastojcima i odgovarajućim dozama. Redovito upotrebljavajte emolijentne ili hidratantne kreme koji će donijeti lipide na površinu kože i na taj način stvoriti zaštitni film.

Kako zaštititi bebinu kožu ?

Izloženost bebine kože u odnosu na težinu tijela triput je veća od one odraslih osoba. Stoga je rizik intoksikacije proporcionalan. Bebina koža, koja je sklonija isušivanju (od kože odraslih osoba), zahtijeva posebno prilagođenu njegu.

Osim toga, bebina je koža prekomjerno izložena svakodnevnim agresivnim vanjskim utjecajima, osobito tijekom promjene godišnjih doba, a reagira pojavom crvenila i ponekad osipa. Crvenilo koje se javlja na bebinoj guzi uglavnom je posljedica opetovanog trljanja, tekućih stolica, kiselosti mokraće ili uporabe neprilagođenih sredstava za njegu.

Što činiti:

  • Izbjegavajte dugotrajan kontakt bebine kože s uprljanom pelenom.
  • Prilikom svakog prematanja, kožu pažljivo i temeljito očistite.
  • Bebu kupajte svakodnevno ili najmanje triput na tjedan, u mlakoj vodi od 37°, ne dulje od 5 do 10 minuta.
  • Naposljetku, upotrebljavajte proizvode s optimalnom tolerancijom i posebno prilagođene bebinoj koži.

Jeste li znali?

Ako se vaša beba češe, ima male mrlje suhe kože po tijelu, rukama ili čak licu, to može biti znak kože sklone atopijskom dermitisu. U tom slučaju, kožu perite nježnim i za to prilagođenim proizvodima za pranje, a potom je dobro navlažite. Ako se mrlje prošire ili se stanje ne popravi, obratite se svom liječniku koji će vam preporučiti posebno prilagođene proizvode za tretiranje takve kože.

ISTINA/ZABLUDA

Blagi deterdžent može zaštititi kožu moje bebe?

Istina.
U slučaju problema s kožom vaše bebe, klasični deterdženti mogu biti neodgovarajući i preko odjeće uzrokovati iritacije. Druga je mogućnost pranje bebine odjeće oraščićima za pranje, također zvanim nepalski oraščići. Radi se o raspolovljenim oraščićima koji sadrže saponin, prirodni deterdžent.

U dodiru s vodom, saponin se oslobađa i pere rublje. Oraščići osobito odgovaraju osjetljivoj pa i alergičnoj koži djece i učinkovito peru rublje. Osim toga, ne sadrže alergene. Jednako odgovaraju koži sklonoj ekcemima jer su blagi i ne uzrokuju svrbež pri kontaktu s kožom.

Osim toga, prilikom pranja bebine odjeće, ne savjetuje se uporaba omekšivača. 
Oni nose rizik od alergija, osobito ako je koža vaše bebe hiperreaktivna.

Proizvodi koje preporučuje dermatologinja Catherine Braeken.

Koža je kod bebe najrazvijeniji osjetilni organ i njegova je primarna zadaća komunikacija sa svijetom koji bebu okružuje. Njegujte bliski kontakt s vašim malenim masirajući ga hidratantnom kremom redovito nakon kupke.