466x390

Zlatna pravila za osjetljivu kožu

Simptom osjetljivosti kože pogađa više od 68% žena. Osjetljiva koža prepoznaje se po pojavi crvenila, osjećaju zatezanja, svrbežu ili preosjetljivosti na klimatske utjecaje (sunce, vjetar, hladnoća, ali i zagađenje).

Evo nekoliko pravila za svakodnevnu njegu kože koja biste svakako trebali usvojiti. 

Pravilo br. 1 – Kozmetički se pripravci prilagođavaju tipu kože, ali uvijek moraju biti namijenjeni osjetljivoj koži

Mješovita, suha ili izrazito suha… svakodnevnu njegu potrebno je prilagoditi kako bi odgovarala tipu kože. Pretpostavlja se kako gotovo 20% normalne kože, 8% masne kože, 30% suhe kože i 42% kombinirana kože pogađa sindrom osjetljivosti kože.

Pravilo br. 2 – Obratiti pozornost na osjetljive zone

Kod osjetljive kože, neki su dijelovi lica osjetljiviji i zaslužuju posebnu pažnju, osobito zone oko očiju i usana. U stvari, na tim je područjima koža deset puta tanja od one na ostatku lica.

Pravilo br. 3 – Kožu čistiti nježno

Izbjegavajte vodu iz slavine jer sadrži previše kamenca i klora… za svakodnevno čišćenje kože radije se koristite cvjetnim vodicama, micelarnim otopinama, losionima i mlijekom za čišćenje.

Pravilo br. 4 – Preobrazite se

Jednom ili dvaput na tjedan napravite piling lica. Odlučite se za blago sredstvo za piling. Ono će očistiti vašu kožu i učiniti je glatkom, istodobno ne narušavajući njezinu uravnoteženost.

Pravilo br. 5 – Kožu njegujte svakodnevno

Hidratacija kože nerazmrsivo je povezana s njezinim vodenim sadržajem: kožu čini više od 80% vode. Bez vode, epiderma se suši i gubi svoj sjaj i elastičnost. Zapravo, više od 74% žena s osjetljivom kožom također ima problema sa suhoćom, osjećajem zatezanja, svrbežom, lišajem, ljuskanjem… Stoga ju je važno dobro vlažiti. Jednom na tjedan nanesite osvježavajuću masku. Na svakodnevnoj bazi nanosite dnevnu i noćnu hidratantnu kremu.

Pravilo br. 6 – Skidanje šminke

Kako bi se koža oslobodila nečistoća i tragova šminke, svakog dana s nekoliko nježnih blaznica (njima se izbjegava rizik nadraživanja kože) natopljenih sredstvom kao što je micelarna otopina prijeđite po koži 2 do 3 puta, sve dok koža nije u potpunosti očišćena.

Pravilo br. 7 – Zaštita od UV zraka

U borbi protiv loših učinaka UV zraka (koje razorno djeluju i isušuju kožu), odaberite kreme koje sadrže filtar, bez obzira na godišnje doba.

Pravilo br. 8 – Odaberite blage kreme

Koža je sklona isušivanju, osobito nakon tuširanja. Vodite računa o tome da odabirete nježna sredstva za njegu koja su pH neutralna i ne sadrže sapun. Birajte proizvode obogaćene lipidima: oni sadrže hidratantne tvari (glicerin, karite maslac, slatki badem).

Pravilo br. 9 – Važna je hidratacija iznutra

Dobra hidratacija kože počinje iznutra. Čajevi, juhe, limunade… pijenje najmanje jedne i pol litre vode na dan pomoći će vam da održite kožu dovoljno vlažnom. Namirnice bogate vitaminima, esencijalnim masnim kiselinama, omega-3 kiselinama (i omega-6) pomažu u borbi protiv isušivanja kože. Neke od njih su masna riba (tuna, haringa, sardina i losos), svježe voće, povrće i žitarice.

Pravilo br. 10 – Ne zaboravite usnice

Važno je svakoga dana vlažiti usnice stikom ili balzamom kako ne bi ispucale.

Jeste li znali ?

Za vrijeme mjesečnice, koža je osjetljivija i lakše reagira. To znači da reagira još intenzivnije na nepovoljne vanjske uvjete i postaje crvenija i nadraženija. Stoga je tijekom toga razdoblja najbolje upotrebljavati proizvode koji jamče optimalnu toleranciju.

Istina/zabluda

Često pranje uništava prirodnu zaštitu tijela ?

Istina
Jedno tuširanje na dan dovoljno je da se koža oslobodi mrtvih stanica, bez da je se nadražuje. Zapravo, voda iz slavine, koja je često bogata kamencem, isušuje kožu i potiče hiperreaktivnost osjetljive kože. Na svakodnevnoj bazi radije se koristite dermatološkim sapunom obogaćenim lipidima (sindet) ili gelom za tuširanje koji ne sadrži sapun. Sindeti su sredstva obogaćena lipidima koja ne iritiraju osjetljivu kožu.

Nekoliko radnji koje bi trebalo usvojiti:

  • Šminku je potrebno redovito skidati blaznicama, bez trljanja kože.
  • Dobro je birati sredstva s optimalnom tolerancijom koja smiruju i ublažavaju upalu kože.
  • Jednom ili dvaput na tjedan dobro je staviti hidratantnu masku.

Proizvodi koje preporuča dermatologinja Catherine Braeken

Osjetljiva kože tretira se kao cjelina, a svaka zona lica je drugačija. Koža je nježnija i tanja oko očiju i usana. Stoga za ta područja treba odabrati posebnu kremu. Kreme s optimalnom tolerancijom stoga su idealne za svakodnevnu uporabu, kao odgovor na potrebe osjetljive kože.