466x390

Odlike osjetljive kože – abeceda sastojaka

Simptomi osjetljivosti kože javljaju se kod više od 68% žena. Osjetljiva koža je nježna i lako reagira na agresivne utjecaje vanjskoga svijeta. Na takvoj su koži iritacije česte, a javljaju se nerijetko zbog uporabe neprikladnih kozmetičkih proizvoda. Stoga je prije kupnje proizvoda za ljepotu važno naučiti koji sastojci kožu umiruju i hidriraju.

Osjetljiva koža često prekomjerno reagira, crvenilom, osjećajem neugode i zatezanja. Kozmetički proizvodi igraju važnu ulogu u svakodnevnom tretiranju osjetljivosti kože. Ako nisu prilagođeni vašoj koži, ona će postati još osjetljivija. Kako biste ispravno odabrali, donosimo abecedu sastojaka namijenjenih osjetljivoj koži.

Umirujući sastojci:

Ekstrakt ruže:
Ekstrakt ruže sastojak je koji regenerira osjetljivu kožu, osobito u obliku ružine vodice. Ružina vodica vlaži, mekša i osvježava kožu ne nadražujući je. Idealna je za skidanje šminke na osjetljivoj koži jer kožu čisti sasvim nježno.

Zobeno mlijeko:
​Zobeno mlijeko je biljno mlijeko bogato vlaknima i vitaminima (B, E i K), mineralnim solima (kalcij, željezo, magnezij, fosfor, natrij) i oligo-elementima (jod, mangan). U kozmetici je često sastojak gelova za tuširanje i sapuna. Njegove formule učinkovito smiruju iritacije i dubinski vlaže kožu.

Vitamin E:
Vitamin E pomaže u održavanju vlažnosti osjetljive kože jer osnažuje hidrolipidni film na koži. Svojim protuupalnim djelovanjem umiruje sunčeve opekline ili crvenila.

Hidratantni sastojci:
Hidratantni sastojci trenutačno djeluju na kožu, čuvajući njezin hidrolipidni sloj i štiteći je od agresivnih vanjskih utjecaja. Pomažu u održavanju udjela vode u koži i štite je od nepovoljnih vanjskih utjecaja.

Glicerin:
Glicerin ili glicerol idealan je za vlaženje i mekšanje kože. Glicerin "zarobljava" vodu čime se izbjegava isušivanje rožnatog sloja kože.

Ulje slatkog badema:
Bogato vitaminima, bjelančevinama i mineralnim solima, ulje slatkoga badema trenutačno smiruje nadraženu kožu i potiče obnovu stanica. Vlaži, mekša i krijepi suhu, nježnu i osjetljivu kožu. Zimi se može upotrebljavati svakodnevno za njegu lica, kako bi ga se zaštitilo od vjetra i hladnoće.

Karite maslac:
Karite (shea) maslac radi se od biljne tvari istoimenog drveta. Poznat je po svojim hranjivim i hidratantnim svojstvima.

Sredstva za obnovu i zacjeljivanje

Hladna krema:
Hladna krema (cold cream) ima izrazito zaštitna i hidratantna svojstva koja odgovaraju suhoj i osjetljivoj koži. Takve kreme dubinski hrane kožu, nadomještaju nedostatak lipida i pomažu joj da obnovi svoju prirodnu zaštitu.

Alantoin:
Alantoin je molekula prirodno prisutna u tijelu i nekim biljkama kao što je gavez. Potiče hidrataciju epiderme povećavajući sposobnost rožnatih stanica (korneociti) da zadrže vodu. Uglavnom se upotrebljava zbog svojih umirujućih i protuiritacijskih svojstava. Alantoin osim toga potiče zacjeljivanje kože, stimulirajući proliferaciju stanica.

Karite maslac:
Karite maslac pokriva epidermu tankim nevidljivim slojem kojim se sprečava dehidracija kože i potiče stanična regeneracija. On djeluje i poput "barijere": karite maslac štiti kožu od agresivnih vanjskih utjecaja kao što su promjene temperature. Osim toga, prirodno je protuiritacijsko sredstvo.

Pro-retinol:
Pro-retinol pomaže u ublažavanju dubokih bora bez agresivnog djelovanja na kožu. Jednako tako potiče prirodnu proizvodnju kolagena kojim se smanjuju bore.

Vitamin Cg:
Vitamin Cg stabilni je derivat vitamina C. Ima antioksidacijska svojstva. Osim toga, pomaže koži da svlada pojavu crvenila te regulira lučenje loja (sebuma).

Jeste li znali?

Osjetljiva koža razlikuje se od one sklone alergijama. U stvari, koža sklona alergijama (koža lica ili tijela) ne podnosi točno određene sastojke, za razliku od osjetljive kože koja se ponaša promjenjivo: može biti osjetljiva u vrijeme promjene godišnjih doba ili oslabljena nakon uporabe kozmetičkih proizvoda koji ne odgovaraju njezinu tipu.

Istina/Zabluda

Grijanje zimi agresivno djeluje na moju kožu?

Istina
Osjetljiva koža reagira na promjene temperature. Zimi velika razlika između vrlo niskih vanjskih temperatura i visokih temperatura u zatvorenim prostorima mijenja vašu kožu koja postaje reaktivnija i manje tolerantna, što loše djeluje na njezin hidrolipidni sloj. Prirodna zaštitna funkcija kože u takvim uvjetima pati. Koža gubi vodu i teže se bori protiv nepovoljnih vanjskih utjecaja. Grijanje je, stoga, element koji će loše djelovati na kožu jer je podložna pojavi crvenila, ispucanosti i nadraženosti.

Što činiti:

  • Zimi grijanje isušuje zrak kao što to klimatizacija čini ljeti. Stoga je važno obnavljati zrak u prostoriji u kojoj boravite ili blago povećati vlažnost zraka tako da, primjerice, pored svakog radijatora postavite spremnik pun vode.
  • Na lice nanesite bogatu dnevnu kremu koja će dubinski nahraniti epidermu.
  • Zimi se također valja čuvati izloženosti štetnim sunčevim zrakama. Dva do tri puta na tjedan (naizmjence s vašom dnevnom kremom) nanosite kremu sa SPF 30 ili 50.

Proizvodi koje preporučuje dermatologinja Catherine Braeken

Čišćenje osjetljive kože jedno je od najvažnijih faza njege takve kože. Birajte sredstva za čišćenje koja su hidratantna ili obogaćena lipidima za lice i tijelo. Svakodnevno čistite lice losionom posebno namijenjenim osjetljivoj koži ili blagim mlijekom za čišćenje kako biste na kraju dana kožu smirili.