466x390

Dobre navike za čišćenje osjetljive kože

Osjetljiva koža je tanka, podložna oštećenjima od nepovoljnih vanjskih utjecaja i često reaktivna: stvara osjećaj zatezanja, topline, žarenja ili svrbeža. Čišćenje osjetljive kože mora biti osobito nježno. Stoga je važno usvojiti dobre navike čišćenja i odabrati posebna sredstva za njegu kako bi se koža dugotrajno umirila.

Prvi korak u liječenju pretjerano osjetljive kože je njezino čišćenje. Zapravo, obilježje osjetljive kože je krhkost njezina površinskog, rožnatog sloja koji djeluje poput barijere. Cilj njege osjetljive kože stoga je uklanjanje nečistoća, dok se istodobno nastoji očuvati njezin zaštitni sloj.

 

Vrlo je važno usvojiti nekoliko navika za svakodnevnu njegu kože.

Jutro

1. navika: čišćenje

U borbi protiv isušivanja kože, ponajprije treba izbjegavati nadraživanje kože pranjem sapunom kakav je primjerice običan toaletni sapun. Trebalo bi upotrebljavati kremaste sapune obogaćene lipidima. Oni s kože uklanjaju nečistoće, višak loja (sebuma) i toksine, istodobno je dubinski vlažeći. Za kožu koja ne podnosi vodu iz slavine, micelarna otopina je sjajna zamjena kojom ćete kožu očistiti.

POSTUPAK

 • Lice navlažiti mlakom vodom.
 • Sapun u rukama pretvoriti u emulziju.
 • Nanijeti proizvod nježnim kružnim pokretima, izbjegavajući područje oko očiju.
 • Isprati mlakom vodom.
 • Osušiti maramicom kako bi se zadržala vlažnost.
 • Nanijeti hidratantni umirujući tonik.

2. navika: nanošenje tonika

Kod osjetljive kože, neki su dijelovi lica podložniji oštećenjima i zahtijevaju posebnu pozornost, osobito područja oko očiju i usana. Zapravo, koža na tim dijelovima deset je puta tanja od kože na ostalom dijelu lica.

Zbog toga u svoj ritual čišćenja uvrstite i bezalkoholni tonik. On će neutralizirati štetne učinke kamenca u vodi. Osim toga, tonik osvježava, štiti kožu od isušivanja i priprema je za hidratantnu kremu.

POSTUPAK

 • Proizvod dvaput istisnite na blaznicu.
 • Nanosite nježnim pokretima od sredine lica prema vanjskim dijelovima.
 • Osušite maramicom kako bi se zadržala vlažnost.

3. navika: vlaženje

Hidratantna krema održat će i obnoviti zaštitnu funkciju rožnatog sloja te će kožu zaštititi od nepovoljnih vanjskih utjecaja. Važno je dobro odabrati hidratantnu kremu koja će odgovarati vašem tipu kože, godišnjem dobu ili svakodnevnom okruženju.

Večer

Zagađenje, šminka… na kraju dana koža se guši i uzrokuje osjećaj zatezanja. Stoga je važno svakodnevno čistiti lice od šminke, po mogućnosti hipoalergenom kremom.

1. navika: skidanje šminke s očiju

Područje oko očiju jedna je od najosjetljivijih zona kod osjetljive kože. Kako skidanje šminke ne bi bilo agresivno, odaberite sredstvo za skidanje šminke namijenjeno području oko očiju. Ono će odmah ublažiti neugodu i smiriti osjetljive oči, štiteći ih od nadraženosti i osjećaja zatezanja.

POSTUPAK

Kako skidati šminku s osjetljivog područja oko očiju?

 • Na blaznicu nanesite kap proizvoda veličine lješnjaka.
 • Blaznicu nježno položite na oko.
 • Vršcima prstiju tapkajte blaznicom kako bi se šminka otpustila.
 • Vatu nježno povucite u smjeru rasta trepavica kako biste minimalno iritirali oči.

2. navika : skidanje šminke s kože

Treba ga provoditi svakodnevno kako bi se koža oslobodila nečistoća i tragova šminke. Svake večeri s nekoliko mekanih blaznica (njima se izbjegava rizik nadraživanja kože) natopljenih sredstvom kao što su micelarna otopina ili mlijeko za čišćenje prijeđite po koži 2 do 3 puta, sve dok koža nije u potpunosti očišćena. Potom nanesite umirujuću termalnu vodu u spreju ili tonik kako biste navlažili epidermu.

POSTUPAK

 • Na jastučiće prstiju istisnite dvije kapi veličine lješnjaka.
 • Proizvod zagrijte između prstiju kako bi što bolje prodro u kožu.
 • Jastučićima prstiju umasirajte proizvod u lice.
 • Na svakoj strani lica višak proizvoda uklonite maramicom ili blaznicom.
 • Nanesite hidratantni umirujući tonik.

3. navika: dubinska obnova epiderme

Kako biste ubrzali proces obnove kože navečer nanesite hidratantnu kremu bogatu masnim kiselinama kao što je primjerice krema na bazi zobi ili glicerina.

Jeste li znali?

Samo se kliničkim pregledom može otkriti osjetljiva koža. Na prvi pogled, osjetljivost kože nije neuobičajena pojava i stoga osjetljivim može postati svaki tip kože. Osjetljivost je, stoga, pojam koji je prije svega subjektivan: tumači se osjećajem neugode, zatezanjem, grijanjem i žarenjem te pojavom crvenila na osobito nježnoj koži.

Istina/zabluda

Toplina jednako kao i hladnoća može isušiti kožu?

Zabluda

Zapravo, osjetljiva koža reagira na promjene u temperaturi: učinak hladnoće na koži potaknut će stezanje krvnih žila, što će rezultirati njezinom suhoćom. Ipak, suprotno uvriježenom mišljenju, vrućina može povećati dotok krvi na površinu kože. To će potaknuti znojenje koje će kožu održavati vlažnom.

Kako bi se održala odgovarajuća razina vlažnosti kože, kožu je važno na svakodnevnoj osnovi vlažiti i upotrebljavati proizvode koji su za nju pogodni…ne zaboravljajući na hidrataciju iznutra: pijenje 1,5 litre tekućine na dan dovoljno je za održavanje vlažnosti kože.

Proizvodi koje preporučuje dermatologinja Catherine Braeken

Za pravilnu njegu osjetljive kože na svakodnevnoj bi osnovi trebalo izbjegavati uporabu vode za čišćenje lica. Oslonite se na micelarnu otopinu ili mlijeko za čišćenje koji potiču hidrataciju epiderme i neagresivno čiste kožu. Osim toga, ne zaboravite na ulogu tonika prije hidratacije kože te ulogu hidratantne kreme za dan i noć: one potiču oporavak i obnovu kožnih stanica.